Mondkapjes: de verschillende soorten

Mondkapjes: de verschillende soorten

 

Nadat Mark Rutte aankondigde dat mondkapjes vanaf 1 juni verplicht zijn in het openbaar vervoer heeft heel Nederland het erover. Wij krijgen veel vragen over de verschillende mondkapjes en willen je hier graag meer uitleg over geven.

 

Welke soorten mondmaskers zijn er verkrijgbaar?

Grofweg kunnen we drie soorten mondmaskers onderscheiden: chirurgische mondmaskers, ademhalingsbeschermingsmaskers en fashion maskers.

 

Chirurgische mondmaskers

Chirurgische mondmaskers, ook wel mondneusmaskers genoemd, moeten voldoen aan de richtlijn voor medische hulpmiddelen en aan EN 14683. De belangrijkste reden om een chirurgisch masker te dragen is om de patiënt en de directe omgeving te beschermen tegen besmetting door het personeel. In sommige gevallen kan een chirurgisch mondmasker de drager ook beschermen tegen opspattend vloeistof. Een chirurgisch masker biedt echter geen adembescherming, doordat het filter en de pasvorm niet ontworpen zijn om de drager te beschermen tegen kleine partikels. Chirurgische maskers kun je verdelen in verschillende categorieën.

 

 

Type I maskers bieden de laagste mate van bescherming en worden dus alleen gebruikt bij een laag risico. Type 1 maskers zijn dan ook niet geschikt voor operaties. Type 1 mondmaskers hebben een BFE (bacterie filter efficiency) van minimaal 95% en zijn niet spatresistent.

Type II maskers hebben een BFE van minstens 98% en zijn eveneens niet spatresistent.

Type IIR maskers werken twee kanten op. Ze hebben een BFE van minstens 98% en zijn wél spatresistent. Voor een tandarts is dit masker prima geschikt. Het RIVM adviseert dit type masker te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten met het coronavirus. Aangezien het coronavirus zich via kleine druppeltjes door de lucht verspreidt en een chirurgisch masker niet volledig aansluit op de huid, blijft er echter een risico dat dat de patiënt de zorgverlener besmet.

 

 

 

Ademhalingsbeschermingsmaskers

Ademhalingsbeschermingsmaskers, ook wel FFP mondmaskers genoemd. FFP staat voor Filtering Facepiece Particle. FFP maskers moeten voldoen aan de richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen en aan EN149. Een FFP masker beschermt de drager tegen het inhaleren van besmette partikels die door de lucht verspreid worden. Door de sluitende pasvorm is de kans op ‘lekkage’ tussen het masker en de gebruiker een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker.

 

FFP1 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 80%. De lekkage aan de zijkant mag niet meer dan 22% zijn.

FFP2 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 94%. De zijkantlekkage mag niet meer dan 8% zijn.. Dit masker is geschikt voor industrieel gebruik, maar biedt ook bescherming tegen door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 2, bv. pollen en bacteriën als tbc.

FFP3 maskers bieden de hoogste bescherming en hebben een minimale efficiëntie van 99%. De lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Een FFP3 masker beschermt tegen dezelfde risicovolle deeltjes als een FFP2 masker, maar biedt eveneens bescherming tegen schadelijke en kankerverwekkende, op water en olie gebaseerde aerosolen en door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 3 (bv. virussen).

 

 

Fashion maskers

Het dragen van een mondkapje danwel gezichtsmasker reduceert de verspreiding van aerosolen (druppeltjes), die via de mond en neus uitgestoten worden. Om jezelf en anderen enigszins te beschermen kan, in de huidige situatie, het dragen van een mondkapje als prettig ervaren worden. Ook tijdens het dragen hiervan moet de voorgeschreven afstand gerespecteerd worden. De verplichting om een mondkapje of mondmasker te dragen, zodra je je buiten je eigen woonomgeving begeeft, varieert per land. Het mondkapje is herbruikbaar en kan in de wasmachine gewassen worden. LET OP: Draag dit masker over een gecertificeerd chirurgisch masker voor optimale bescherming. Dit product heeft geen filter en is géén medisch mondmasker of PBM (persoonlijk beschermingsmiddel). Alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik en helpt preventief mee.

 

 

Mondmaskers online bestellen

Heb je mondmaskers nodig? Dan ben je bij Vepa aan het juiste adres! Wij streven ernaar om jou de best mogelijke service te kunnen bieden. Je bent dan ook altijd verzekerd van een veilige transactie en een snelle levering. Heb je nog vragen met betrekking tot het gebruik van mondmaskers? Neem dan even contact op met de klantenservice van Vepa. Onze behulpzame medewerkers staan jou graag te woord.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de Privacy Policy gelezen.